06 22103517 | Medisch Centrum De Brug, Geerdinksweg 149, 7555 DL Hengelo | info@visiemotion.nl
jun 28

Tips om de automatische piloot uit te schakelen

Tijdens een werkdag voel jij je eigenlijk vooral heel duf. Je bent wel wakker en zelfs redelijk uitgerust, maar handelt je taken op de automatische piloot af. Pas als je de deur van kantoor achter je dichttrekt en op de parkeerplaats een keer diep ademhaalt, voel je je weer een beetje opgeknapt en helder.

Zijn gangetje

Natuurlijk laten we ons allemaal wel eens meeslepen door de sleur van de dag. Alles gaat door en zonder er echt bij na te denken verstrijken de weken. Je voelt je niet uitgedaagd of gemotiveerd en alles ‘gaat z’n gangetje’, zoals de uitdrukking luidt. Je bent je niet echt bewust van je handelingen en draait volledig op de automatische piloot. Ben jij eraan toe om het stuur weer zelf in handen te nemen? Dan kunnen deze tips je helpen!

Focus op je ademhaling

Oftewel: haal eens heel bewust adem. Volg hoe je adem door je neus of mond naar binnen stroomt. Wees je bewust van hoe je buik uitzet en weer inkrimpt wanneer je uitademt. Leg ook eens een hand op je buik om deze beweging extra goed te kunnen volgen. Laat je hand een aantal ademhalingen liggen, maar niet té lang, want dan werkt het averechts.

‘Steeds vaker borrelt de vraag naar boven
wie we nu eigenlijk zijn en wat we willen in ons leven.’

Zintuigen

Onze zintuigen zijn ontzettend bijzonder. We ruiken, horen, voelen, zien en proeven de hele dag, maar nemen het eigenlijk altijd voor lief. Wees je de volgende keer dat je iets eet eens extra bewust van de smaaksensaties. Wat gebeurt er in je mond? In je hoofd? Kijk om je heen en neem echt in je op wat je ziet. Luister eens naar alles wat je hoort, terwijl je dit leest. Wat neem je allemaal waar? Ook kun je je zintuigen om de beurt afgaan en zo’n twee minuten de volle aandacht op dat ene zintuig leggen. Dit brengt je terug naar het ‘hier-en-nu’ en voorkomt dat je verdrinkt in je eigen gedachten.

Verdwaal!

Letterlijk, dus. Ga erop uit in een onbekende wijk en ga aan het wandelen. Niet alleen helpt de buitenlucht je om je alert en fris te voelen, ook een nieuwe omgeving schud je even lekker wakker!

Mindfulness

Mindfulness is het tegenovergestelde van de automatische piloot. Het betekent: bewust gewaar zijn van de ervaringen van moment tot moment zonder oordeel. Bovenstaande oefeningen zijn dan ook typische voorbeelden van mindfulness. Je bent je bewust van je huidige omgeving en staat meer in het leven van moment tot moment. Er komt ruimte vrij om te kunnen genieten. Hierin kun je jezelf trainen en als je behoefte hebt aan hulp, kan ik je daarmee helpen vanuit mijn praktijk Visiemotion.

Mindfulness kun je leren

In mindfulnesstrainingen leer je, naast het (h)erkennen van je automatische patronen, onder andere met behulp van bepaalde yoga- en meditatievormen en oefeningen leer je te signaleren wat er gebeurt, zodat er een pauzemoment kan worden ingelast. Waar je voorheen het gevoel had dat je op een rijdende trein zat waarvan je niet meer kon afspringen, merk je nu dat je ook op het volgende perron even kunt uitstappen om een bewuste keuze te maken: reis je verder of sla je een andere richting in?

Cursus mindfulness