06 22103517 | Medisch Centrum De Brug, Geerdinksweg 149, 7555 DL Hengelo | info@visiemotion.nl
jun 28

Ben jij je eigen ergste criticus? Volg de zelfcompassietraining

Herken je dit? Bij het minste of geringste baal jij al van jezelf. Van elke misstap kun jij nachten wakker liggen. Je legt de lat hoog voor jezelf en bent eigenlijk nooit tevreden met je eigen prestaties. Of het nu gaat om je studie, werk, sport of relaties, alles wat je doet en zegt galmt na in je hoofd en behoeft een uitgebreide analyse van jezelf. De strengste beoordelaar van jezelf blijkt jijzelf te zijn. Met bijvoorbeeld de zelfcompassietraining van VisieMotion leer jij milder voor jezelf te zijn en om op een mildere manier met jezelf om te kunnen gaan.

Niet goed genoeg

Het knagende gevoel dat je niet goed genoeg bent kan je blijven achtervolgen. Mogelijk kun je, wanneer je gevraagd wordt naar je sterke kwaliteiten, alleen maar zwaktepunten bedenken. Hoe vaak wil je jezelf niet op de kop geven omdat je misschien niet meteen op de juiste woorden kwam of alles in een keer goed deed?

Negatief zelfbeeld

Dit negatieve zelfbeeld kan ontstaan zijn door gebeurtenissen uit het verleden. Misschien werd er al jong veel van je gevraagd om welke reden dan ook, mocht je niet te veel uit de pas lopen of opvallen. Vaak zonder dat je dat zelf bewust was. Een hele kritische omgeving werkt anders op je door dan een omgeving die ruimte en veiligheid aan je biedt. Het ontstaan van verwachtingen (bij anderen en uiteindelijk bij jezelf) waar je de hele tijd maar aan moet voldoen zet je aan alle kanten vast. Want waar zijn ze op gestoeld? Hoe realistisch zijn of waren ze?

‘Ik wilde niet kwetsbaar overkomen op anderen’

Hoge verwachtingen

Jouw hoge verwachtingen kunnen jezelf in de weg zitten. Zo voer je de druk voor jezelf te hoog op, waardoor je eerder overspannen kunt raken. Of je laat kansen liggen uit angst ze toch niet waar te maken. Deze overtuigingen over jezelf zitten vaak zo diep verankerd, dat ze lastig te veranderen zijn. Mag je een compliment ontvangen? Of wuif je het meteen weg?

Bewustwording

De hele tijd zo kritisch en streng voor jezelf zijn kost heel veel energie en levert je weinig vreugde op. Het lijkt wel of je nooit voldoet. Daar tank je op leeg. Hoe kun je nu vriendelijker tegenover jezelf zijn en minder naar die interne criticus hoeven luisteren? En ervaren en in jezelf geloven dat je goed bent zoals je bent? Het kan helpen dat je je voorstelt wat en hoe je tegen een goede vriend zou zeggen als die deze houding naar zichzelf had.

Mindfulness

Meer zelfcompassie begint bij meer zelfbewustzijn. Een cursus mindfulness is daarom een goede basis. Door het beoefenen van mindfulness en meditatie word je beter in het observeren van je gedachten en plaats je ze in een ruimer perspectief. Zo leer je jouw innerlijke criticus, de stem die altijd een oordeel klaar heeft en jouw uiterlijk, prestaties en gedrag continu afkraakt, minder macht en minder stem te geven.

Zelfcompassie trainen

Tijdens de mindfulnesstrainingen en eventueel later met de zelfcompassietraining van VisieMotion leer je je zelfzorg te vergroten en bewuster te leven met meer empathie en begrip. Door bijvoorbeeld te erkennen dat elk leven gepaard gaat met tegenslagen en dat niet alles alleen maar perfect hoeft te zijn, zal je zelfacceptatie en zelfvertrouwen groeien en ervaar je meer mildheid en balans. Er ontstaat zo meer ruimte voor positieve ervaringen en je zult je meer verbonden voelen met de wereld om je heen. Ervaren dat er voor jou ook altijd plek is in die wereld geeft je nieuwe mogelijkheden.