06 22103517 | Medisch Centrum De Brug, Geerdinksweg 149, 7555 DL Hengelo | info@visiemotion.nl
jun 28

De wetenschappelijke voordelen van mindfulness

Soms voelt het alsof je nog wel je leven leeft, maar je het eigenlijk niet meer bewust meemaakt. De hopeful landtouwtjes die je eerder in handen had om je leven onder controle te hebben zijn allang uit je vingers geglipt. Door acties en bewust met mindfulness bezig te gaan kun je die touwtjes weer terugpakken. Bij VisieMotion bied ik meerdere cursustrajecten aan om je alles over deze manier van denken te leren. Maar wat heb je hier eigenlijk concreet aan?

Leven glipt door de vingers

Heb je het idee dat je leven aan je voorbij vliegt? Je gaat naar je werk, je gaat naar huis, ligt in bed en doet het de volgende dag allemaal nog een keer. Voor je het weet is de week om. Ineens is de maand voorbij. En dan ineens bedenk je, wow, is het nu alweer februari? Je beleeft wel mooie momenten, er zijn soms mindere momenten, maar ze komen en gaan zonder dat je er erg in hebt. Het leven glipt je als het ware door de vingers.

Krijg de regie op je leven terug

Klinkt dit herkenbaar? Misschien is mindfulness dan iets voor jou. Je hebt vast al wel eens van mindfulness gehoord. Als je aan mindfulness doet hou je jezelf bezig met het hier en nu. Dit klinkt vaag, maar je doet het door steeds je eigen gedachtes te analyseren. Je bekijkt jezelf van een afstandje: waarom denk je wat je denkt? Welke gedachtes zijn positief en helpen je, en welke gedachtes houden je juist tegen? Door hier mee bezig te zijn kun je langzaam de regie in je eigen leven terugkrijgen. Daarnaast levert het je allerlei wetenschappelijk bewezen voordelen op.

‘Mindfulness levert allerlei
wetenschappelijk bewezen voordelen op.’

Minder stress in je lichaam

Mindfulness leidt op de eerste plek tot een sterke vermindering van stress in je lichaam. Onderzoek van de Ohio State University toonde aan dat je na acht trainingen al een vermindering hebt van 40% in je stressniveau (Duchemin, Steinberg, Marks, Vanover & Klatt, 2015). Met verlaging van stress krijg je steeds minder last van allerlei klachten die vaak aan stress gerelateerd zijn. Denk hierbij aan pijn in je nek en schouders, knallende hoofdpijn en vermoeidheid.

Genieten van anderen

Mindfulness zorgt ervoor dat je stemming ook verbetert. Je staat steviger in je schoenen en maakt je minder druk over je leven, en je kunt dus positiever naar het leven kijken. Dit maakt het niet alleen fijner voor jezelf om je leven te leiden, het maakt je ook fijner voor anderen om in de buurt te zijn. Zelf kun je hier ook meer van genieten: mindfulness leidt volgens onderzoek van de Northeastern University College of Science tot meer empathie en compassie voor mensen in je omgeving (Condon, Desbordes, Miller & DeSteno, 2013).

Een doel krijgen in je leven en regie terug

Dit is nog maar het begin. Door mindfulness kun je ook beter informatie in je opnemen, geconcertreerder werken en weer je jezelf tegen negatieve emoties. Omdat je steeds langs de zijlijn je gedachtes bekijkt kun je precies zien wanneer je jezelf laat meeslepen door je eigen hoofd, en wanneer je juist de touwtjes in handen hebt. Door vaak en actief met mindfulness bezig te gaan zorg je ervoor dat je de touwtjes nooit meer los hoeft te laten. Het leven gaat niet langer aan je voorbij. Je leeft het bewust, en je kunt er ook weer van genieten.

Mindfulness bij VisieMotion

Ik bied mindfulness op verschillende manieren aan in mijn praktijk VisieMotion in Hengelo. Het makkelijkste om mee te beginnen is de basiscursus, waarbij je in zes sessies van anderhalf uur de basis leert van deze levensstijl. Na deze basiscursus zul je merken dat je heel anders in je schoenen staat dan voor je aan de cursus begon. Verder bied ik ook een intensieve MSBR/MBCT mindfulnesstraining aan. Deze training duurt acht weken en is de training die in de wetenschappelijke onderzoeken wordt bedoeld. Iedere week staat een nieuw thema centraal, waaronder waarneming, stress, communicatie en omgaan met emoties. In deze training is er veel ruimte voor het delen van ervaringen. Maar ook is de mogelijkheid er voor individuele evaluatiegesprekken met de trainer. Bij de MBSR hoort ook een stiltedag. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met mij op!

Bronnen:

Condon, P., Desbordes, G., Miller, W. B., & DeSteno, D. (2013). Meditation increases compassionate responses to suffering. Psychological Science, 24, 2125-2127. Duchemin, A. D., Steinberg, B. A., Marks, D. R, Vanover, K., & Klatt, M. (2015). A small randomized pilot study of a workplace mindfulness-based intervention for surgical intensive care unit personnel. Journal of Occupational and Environmental Medicine, 57, 393-399.