06 22103517 | Medisch Centrum De Brug, Geerdinksweg 149, 7555 DL Hengelo | info@visiemotion.nl
jun 28

Omgaan met moeilijke emoties

Emoties zijn ongrijpbaar. We zien ze niet, maar ze zijn wel degelijk aanwezig. Soms kunnen ze prettig zijn. Tranen van geluk bij de geboorte van een kind, vlinders in de buik bij een verliefdheid of diepe ontroering bij een bijzonder moment. Dergelijke emoties laten we toe omdat ze prettig zijn, maar er zijn ook gevoelens die we liever niet omarmen. Gevoelens van angst, woede, verdriet en pijn reageren we het liefst af op een ander of stoppen we diep weg, zodat we ze maar niet hoeven te voelen. Niets is echter minder waar. Ze blijven sudderen en worden een etterende wond, waar we alleen maar meer last van krijgen.

Emoties negeren

Moeilijke gevoelens komen in ieders leven voor. Niet iedereen reageert er echter hetzelfde op. Neem bijvoorbeeld een verbroken relatie. De één zal het verdriet wat hem overspoelt proberen te dempen door het gebruik van alcohol of drugs. Het verdooft en voor een bepaalde tijd hoeft hij niet meer te voelen, al komt al het verdriet naderhand, wanneer het effect is uitgewerkt, vaak in al zijn hevigheid, of erger, weer terug. Een ander zal vluchten in zijn werk, feestjes of een hobby. Hij wil continu bezig zijn, afleiding zoeken en zich uitputten om maar zo min mogelijk aan het verdriet te hoeven denken.

Wegstoppen helpt niet

Ook is het mogelijk dat gevoelens genegeerd of onderdrukt worden. Doen alsof er niets gebeurd is en ‘gewoon’ doorgaan met leven. In alle gevallen wordt het niet serieus genomen. Het wordt weggestopt op een manier die ons geen goed doet, waardoor we, op den duur, ziek worden of uitgeput raken. We kunnen de emotie wegstoppen, maar het zal ons blijven achtervolgen. We kunnen het dempen, maar dan komt het extra hard terug. We kunnen ons verdriet op een ander afreageren, waardoor we steeds eenzamer worden.

‘Mindful met moeilijke emoties omgaan’

Mindfulness

Maar hoe moeten we er dan mee omgaan? Leren én ervaren hoe het is, om met emoties om te gaan door erbij stil te staan, ze te (h)erkennen zonder dat ze de overhand hoeven te krijgen in je leven. Dus niet ontkennen of negeren, maar ermee zijn. Om weer verder te kunnen. Om te leven in het hier en nu. Ons gevoel toe te laten, het te analyseren en er wat mee te dóén. Met andere woorden: om er mindful mee om te gaan. En dat werkt bevrijdend!

Durven voelen

Mindfulness leert ons hoe we met moeilijke en nare gevoelens om te gaan. En dat begint met het omarmen van de emotie, accepteren dat het er is. Waar voelen we het in ons lichaam en hóé voelt dat dan. Onderzoeken waarom onze geest die bepaalde lading geeft aan een fysiek naar gevoel. Dat is niet zomaar eenvoudig, maar het vertelt ons wel iets over onszelf en wat we nodig hebben. Dat helpt ons die nare gevoelens aan te kunnen. In het moment zijn, zonder oordeel. Lastige emoties leren kennen en herkennen, zodat we er bij een volgende keer beter naar kunnen handelen. Mindfulness leert om die balans tussen lichaam en geest weer te verbeteren. Weer helemaal goed te krijgen. En te houden!

Vergoeding

Als gecertificeerd categorie 1 trainer geef ik cursussen in mindfulness. Ik ben aangesloten bij de VMBN (Vereniging Mindfulness Based Trainers Nederland en Vlaanderen). Mindfulness kan in de meeste gevallen gedeeltelijk vergoed worden vanuit het aanvullende pakket. Informeer bij je zorgverzekering of jij voor een vergoeding in aanmerking komt.